Het einde van de wereld zoals wij die kennen

 

  • Welkom

  • EMP
    - Wat is een EMP?
    - Wat is een zonnevlam?
    - Nucleaire EMP
    - Verschillende straling
    - Hoe groot is het risico?

  • Gevolgen EMP
    - Energievoorziening
    - Communicatie
    - Verkeer & vervoer
    - Voedselvoorziening
    - Economie
    - Bij jou thuis
    - Watergemalen

  • Achtergrondinformatie
    - Kerncentrales na een EMP
    - Nationale Risicobeoordeling
    - Bronnen
    - Documentaires
    - Romans over EMP


  •  

    Romans over EMP

    De gevolgen van een elektromagnetische puls spelen een hoofdrol in verschillende romans. De twee bekendste romans over EMP zijn 'Dies the Fire' van S. M. Stirling en 'One Second After' van William Forstchen.


    Dies the Fire, S. M. Stirling
    In Dies the Fire van de Amerikaanse schrijver S. M. Stirling wordt de aarde getroffen door een mysterieuze EMP-explosie waarvan de herkomst onduidelijk blijft. In het boek worden twee groepen gevolgd die na 'The Change' ieder op hun manier proberen om in leven te blijven.

    De ene groep is gevormd rond de vredelievende Juniper MacKenzie; een wicca-priesteres die zich samen met vrienden en bekenden terugtrekt rond haar zomerhuis in de bergen van de Amerikaanse staat Oregon.

    De andere groep, 'The Bearkillers', wordt geleid door de strijdlustige ex-marinier Mike Havel. Samen met zijn groep reist hij van Montana naar Oregon om zich daar te vestigen.

    Door 'The Change' is elektriciteit niet meer beschikbaar en auto's doen het niet meer. Niet geheel realistisch is dat ook vuurwapens het niet meer doen, maar die truc past S. M. Stirling toe zodat hij los kan met uitgebreide passages over gevechten met zwaarden en kruisbogen: een veelvoorkomend thema in de andere boeken van Stirling.

    Al met al is Dies the Fire evengoed een goedgeschreven postapocalyptische roman.



    One Second After, William Forstchen
    Wat zou er gebeuren wanneer er hier, nu een EMP zou plaatsvinden? Die gedachte ligt aan de basis van One Second After van William Forstchen. Forstchen nam zijn eigen situatie in Black Mountain, Virginia, als uitgangspunt. Het boek beschrijft het eerste jaar na een elektromagnetische puls in dit kleine Amerikaanse stadje.

    Belangrijkste vraag die in het boek aan de orde komt is hoe je er als samenleving voor zorgt dat iedereen voldoende te eten krijgt op het moment dat de voedselvoorziening uitvalt. Net zoals in Dies the Fire wordt er veel strijd geleverd.
    De meeste inwoners komen niet door honger, maar door vuurgevechten om het leven. Misschien niet verwonderlijk in een land dat meer vuurwapens dan inwoners telt.

    Hoewel One Second After dichter bij de realiteit blijft dan Dies the Fire, zitten er voldoende onrealistische elementen in het boek. Zo komt niemand op het idee om een caravankoelkast op gas te gebruiken om medicijnen te koelen, waardoor veel inwoners door ziekte omkomen. En zo zijn er veel voorbeelden te noemen.

    One Second After is echter goed geschreven en leest gemakkelijk. Het boek stond niet voor niets wekenlang in de boeken top-10 van de New York Times.

    Terug naar boven


    Contact   -   Copyright  -   Privacybeleid