Het Einde Van De Wereld


Het Einde Van De Wereld



Is er een telfout gemaakt?

Dat er in 2012 iets zou gebeuren dat te maken heeft met het aflopen van de Maya-kalender is onzin. Dat beweren althans enkele wetenschappers. Er is een rekenfout gemaakt, en als er al sprake zou zijn van het vergaan van de wereld, dan gebeurt dat niet in 2012 maar pas in 2220.

Maya Nauwkeurige kalender
De onheilsprofeten en newage-aanhangers die uitgaan van 2012 als jaar dat het allemaal gaat gebeuren, baseren zich op de Mayakalender. Die zou aflopen op 21 december 2012. En daar wringt hem de schoen, menen veel archeologen, astronomen en wiskundigen.

Recent onderzoek zou laten zien dat die datum helemaal niet klopt. De kalender van de Maya's loopt pas twee eeuwen later af, aldus het tijdschrift NWT Natuurwetenschap & Techniek.

Maya Lange Telling
De voorspellingen voor 2012 zijn gebaseerd op een van de drie verschillende kalenders die de Maya's gebruikten, de zogeheten Lange Telling Kalender. Die Lange Telling werd al eeuwe nniet meer gebruikt door de Maya's toen de Spanjaarden in de zestiende eeuw in contact kwamen met de Maya's.

Reconstructie
Het contact tussen Spanjaarden en Maya's verliep bovendien niet al te vriendelijk. De hele Mayacultuur werd door de Spanjaarden verwoest, waardoor we nog maar weinig weten over de Maya's. Veel van die kennis is later gereconstrueerd. En bij het reconstrueren van de Lange Telling is een fout gemaakt van zo'n slordige 212 jaar. Het einde van de cyclus van de Lange Telling is daardoor niet in 2012, maar vindt pas in 2220 plaats.

Evenaar van de Melkweg
De meer spiritueel ingestelde mensenn geloven niets van die rekenfout. Volgens hen hebben de Maya's uitgerekend dat op 21 december 2012 de zon klimt naar zijn hoogste punt. Hij staat in de kosmos dan gelijk aan de denkbeeldige evenaar van de Melkweg. Het zou maar eens in de 25.800 jaar gebeuren dat de zon dat doet tijdens de winterwende.

Astronoom Louis Strous van de Universiteit Utrecht is nuchterder dan de new age-aanhangers. "Dit gebeurt elke paar duizend jaar", zegt hij. Bovendien bestaat er helemaal niet zoiets als een exacte 'evenaar' van de Melkweg, aldus Strous.